Genel olarak

Son haberler

15 Mart Cuma günü Çeşme Belediye Başkan adayı Sayın Lal Denizli ile patili dostlarımızın yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve onlara yardım eli uzatmak amacıyla buluştuk.
Uzun süredir yaşadığımız sorunlar ve taleplerimizi paylaşımdaki gibi aktardık. Tek dileğimiz onların mutluluğu. Bu dünya sadece bize ait değil

Güncel Sorunlarımızı ve Taleplerimizi iletik.

1-Öncelikle belediye personeli veteriner işlerinde çalışan personelin, gönüllüler ve hayvan severlerle iş birliği yapması mutlaka gerekli. (5199 sayılı kanunun 7 maddesinin b-ç bendi bu konuyu açıkça belirtmiştir)
İş birliği yapılmadığı zaman, sürekli doğuran köpeklerin yakalanması hiç mümkün olmuyor ve popülasyon artıyor. Diğer taraftan küpeli köpek sayısını artırmak için henüz kısırlaşmayacak kadar küçük köpekleri yakalayıp barınak ortamına sokup kısırlaştırıyorlar. En az 7-10 gün arası orada tutulup gençlik hastalığı veya parvo hastalığına yakalanmış canları, Çeşmenin her tarafına bırakarak hastalığın tüm ilçeye yayılmasına ve ölümlere neden oluyorlar.

2- Barınak ziyaretlerinde fotoğraf çekim yasağının olmaması gerekiyor. Ancak Çeşme barınağında yasaklandı (veteriner hekimler tarafından Cüneyt ve Fırat beyler) neden? Muhtemel ki barınaktaki olumsuz durumların ortaya çıkmasını engellemek.
Fotoğraf çekiminin yasaklanması, orada yaşayan canların sahiplenilme şansını kapatıyor. Yasa gereği belediyenin yapması gerekeni yapmadığı gibi (5199 s.kanunun 7. maddesi c bendi)

3- Barınağa alınan hasta veya kazalı çocuklarla gönüllülerin iletişim kurması engelleniyor ve sorulduğunda öldüğü veya sahiplenildiği söyleniyor.

4- Çeşme barınağının yaşam şartları asla uygun değil. Bütün ırklar bir arada, yukarı bölmeyi hiçbir şekilde gönüllüler göremediği gibi çalışan personelin çıktığını düşünmüyoruz. Gerekli düzenlemelerin yapılması ve canların boyutlarına göre ayrılması için gerekli çalışmanın yapılması gerekiyor.

5- Herhangi bir nedenle alınan çocuklar alındığı bölgelere bırakılmıyor. Yasa gereği yerine getirilmiyor. (5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 7. Madde a bendi)

6- Köpek yakalamak için ne yazık ki gerekli gereksiz uyuşturucu kullanılıyor, dolayısıyla uyuşturucu iğne nedeniyle ölen bir sürü can ölüyor. Yakalamaların veteriner kontrolünde olması gerektiği zaten yasada belirtilmiştir. ( 5199 s.k madde 20 d bendi)

7- Barınak ve klinik ortamında hayvan sağlığı önemine binaen tıbbi ve etik kurallara uygun çalışmanın mutlaka sağlanması.

8- Belediye ve gönüllerin ortak karar vereceği noktalara, sokakta yaşayan çocuklar için en azından su odaklarının konulması.

9- Çöplük ve Deliklikoy bölgelerinde yaşayan canların beslenmesi için Çesal derneği olarak biz elimizden geleni yapıyoruz, haftada iki gün besleme yapabiliyoruz. O bölgede bulunan canların hayatını devam ettirmesi için belediye olarak sizlerin de destek olması gerekiyor.

10- Deliklikoy ve Çöplük bölgesinde yaşayan canların kısırlaştırılması konusunda belediye hiçbir çalışma maalesef yapılmamaktadır. Barınak veterinerleri her seferinde lütfen gelip açık arazi yakalamak imkansız diye hiç bir çaba sarfetmeden geri dönmektedir. Oysa aynı bölgede İzmir Büyükşehir belediyesinden gelen ekiplerin uğraşları sonucu, her seferinde 5-8 can yakalayıp kısırlaştırıp bölgelerine bırakmayı başarıyorken neden belediye olarak siz yapamıyorsunuz sorusu geliyor akla. Bu konu ile ilgili çözümlerinizi bekliyoruz.

11-İlçemizde hayvanlarla ilgili en büyük eksiklerden biri de gece hiç bir kliniğin açık olmaması. Belediye olarak kliniğinizde 7/24 hekim bulundurulması konusunda çalışma yapılması ve eğer bu mümkün olmayacaksa mevcut özel klinikleri organize ederek hiç olmazsa haftanın bir günü gece nöbetçi kalmaları sağlanabilir mi?

12-Belediye olarak muhtarlarla iş birliği yaparak, bölgelerinde bulunan sahipli ve sokak canlarının tespit edilmesi halinde hem mevcut hayvan sayısı öğrenilebilir hem de kontrol altına alınarak terkler önlenirken kısır olmayan sokak canları da tespit edilebilir.

13-İlçede bulunan kanaat önderleri (muhtarlar, okul müdürleri ve öğretmenler, müftü ve cami imamları) ile iş birliği yapılarak halkın bilinçlenmesi sağlanır. Gerekli yerlere bu konuyla ilgili bilboardlar asılabilir.

ÇESAL-ARES DOĞA VE HAYVAN SEVERLER
DERNEĞİ ve ARES HAYVAN KORUMA VE YAŞAM DERNEĞİ